Het vinden van een nieuwe baan kan zenuwslopend zijn. Van het opstellen van je cv tot het sollicitatiegesprek: je kunt een hoop fout doen.

Om ervoor te zorgen dat slechte gewoontes de kans op een nieuwe baan verpesten, vroegen we experts naar wat je vooral niet moet doen. Wat kan het vooruitzicht op een andere baan teniet doen?

We kwamen tot dit lijstje:

Slordig zijn

Je cv is het eerste contact met een ander bedrijf, stelt etiquette-expert Rosalinda Oropeza Randall. Typefouten, grammaticale fouten of een stijlbreuk zorgen er binnen een paar seconden al voor dat je op de ‘nee’-stapel komt.

“Als je cv slordig is, dan denkt het bedrijf dat jij dat ook bent”, stelt Oropeza Randall.

Niet je huiswerk doen

"Het valt werkgevers meteen op als kandidaten weinig weten over de functie of het bedrijf", zegt Rosemary Haefner, CHO bij CareerBuilder. "Lees je in. Dit laat zien dat je bewust hebt gekozen om te solliciteren op de baan, niet uit nood."

Te veel je best doen om aandacht te trekken

Wil je dat je cv opvalt? "Laat het dan zijn vanwege de inhoud", zegt Randall. "Gekleurd papier, meerdere lettertypes of zelfs confetti zorgen voor aandacht. Maar dan wel de verkeerde soort aandacht."

Je ontbijt overslaan

Lisa De Fazio, een gezondheidsexpert, vertelde eerder al aan Business Insider dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.

Tegen de tijd dat je wakker wordt, heb je al tien of twaalf uur niet meer gegeten, zegt De Fazio. Wanneer je bloedsuikerspiegel laag is, is het veel moeilijker om je te focussen en voel jij je eerder vermoeid, geïrriteerd en ongeduldig. Dit zorgt er allemaal voor dat je niet je best kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek.

Roken en drinken

Rook nooit voor een sollicitatiegesprek, zegt Vicky Oliver, auteur van 301 Smart Answers to Tough Interview Questions.

"Je gesprekspartner ruikt het. Mocht de interviewer zelf roken, dan zal het misschien geen probleem zijn. Maar voor anderen zal het wél een probleem zijn", legt ze uit.

Ook drinken vóór een gesprek doe je beter niet. Alcohol zorgt er misschien voor dat jij je minder nerveus voelt, maar tast ook je bewustzijn aan. Volgens Oliver loopt je dus het risico om minder intelligent over te komen.

Slechte verzorging

Of de boiler nu kapot is of niet, er is één moment waarop je echt wil douchen: voor een sollicitatiegesprek.

"Wil je dat mensen zich focussen op de muffe lucht om je heen of je briljante woorden?" vraagt Randall. "Niet je best doen op je voorkomen straalt uit dat je mogelijk ook je werk slecht verzorgt."

Te laat komen

Regelmatig te laat komen is een slechte gewoonte. Wat je dus absoluut niet wil, is te laat komen voor het sollicitatiegesprek.

Het laat aan de leidinggevende zien dat je onverantwoordelijk bent, het sollicitatieproces niet serieus neemt of zijn of haar tijd niet respecteert. Dit is niet de eerste indruk die je wil maken.

Zorg dat je er vijftien minuutjes van te voren bent. Ben je veel te vroeg? Carrière-expert Amanda Augustine tipt dat je dan het beste even een koffie kunt gaan halen of een rondje door de buurt kunt lopen.

Waarom? Veel te vroeg komen is ook niet goed. Het kan frustrerend zijn voor de leidinggevende om zijn planning om te moeten gooien omdat jij te vroeg bent.

Whatsappen omdat jij je verveelt

Het is prima om iets te vroeg te komen, maar zorg ervoor dat je je niet gaat vervelen.

Volgens Oliver kan het lijken alsof je liever ergens anders bent wanneer je berichtjes stuurt. De meeste wachtruimtes hebben magazines, zegt Randell. Zie je een brochure liggen van het bedrijf? Nog beter! Het laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Jezelf optutten en plein public

Het is prima om wat spulletjes mee te nemen voor een touch-up. In plaats van lippenstift opdoen of je haar kammen bij de receptie, kun je beter iets eerder arriveren en het toilet induiken.

Teveel spullen meenemen

Je portfolio en je cv zijn het enige dat je mee hoeft te nemen naar het sollicitatiegesprek. Al het andere is overbodig. Volgens Randall kun je het beste koffie en water in de auto laten en je telefoon in je tas stoppen. Zo heb je een hand vrij om jezelf voor te stellen.

Jezelf te casual kleden

Zoals men altijd zegt: kleed je voor de baan die je wilt hebben, niet degene die je hebt.

"Slonzige kleren zeggen: kan me niets schelen. Daarmee maak je geen indruk op de mensen om je heen", zo stelt Randall. Je té formeel kleden is ook niet goed volgens de expert. Het laat zien dat je je niet verdiept hebt in de cultuur van het bedrijf.

Praten zonder erbij na te denken

Dit is een slechte gewoonte en kan funest zijn voor je zoektocht naar een baan.

De verkeerde dingen tegen een receptionist zeggen bijvoorbeeld, kan de kans op een baan verminderen. Receptionisten zijn vaak de ogen en oren van een bedrijf. Wat jij tegen deze persoon zegt, komt waarschijnlijk bij je gesprekspartner terecht.

Vragen of de receptionist wel heeft doorgegeven dat jij aanwezig bent, is gewoon irritant. Ook een opmerking als 'hé, schoonheid', komt vaak niet erg complimenteus over, stelt Oliver.

Te informeel zijn

"Ik promoot echt niet een formele manier van groeten, maar je kunt wel een beetje je best doen wanneer je jezelf voorstelt aan iemand die gaat bepalen of jij een baan krijgt", zegt Randall.

Een 'Hé, hoe is-'t?' is meestal geen goede eerste indruk.

Een slechte houding

"Als je twijfelt aan je vaardigheden of alleen een negatieve uitkomst voor je ziet, dan voelt de leidinggevende dat waarschijnlijk", zegt Haefner.

"Het is ook belangrijk om niet negatief te praten over een voormalige werkgever, collega of medewerker tijdens het sollicitatieproces. Zelfs als je vorige baas bekend staat om zijn problemen, dan nog is het sollicitatiegesprek niet het moment om hier over te spreken."

Arrogantie wordt overigens vaak verward met met zelfvertrouwen. Probeer het gesprek te beginnen met een mix van zelfvertrouwen en nederigheid -  en wees enthousiast, zegt Randall.

Veeleisend zijn

Vragen stellen is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Het laat zien dat je geëngageerd bent. Zo kun je erachter komen of het bedrijf bij je past.

Een vraag als 'Hoe ziet de gemiddelde dag eruit?' of 'Hoe meten jullie succes?' laat zien dat je geïnteresseerd bent. Randall stelt dat ook dat je het beste weg kunt blijven van vragen over of je wel of niet een werkplek bij het raam krijgt.

Teveel delen

"Natuurlijk is het idee dat van het sollicitatiegesprek dat je indruk op mensen maakt met je vaardigheden en talent", zegt Randall. "Let er alleen op dat je niet teveel deelt."

Houd je aan deze simpele regels: houd het relevant. Laat je kindertijd buiten beschouwing. Dring niet aan op een speciaal verzoek of inschikkelijkheid. En gebruik nooit het woord 'dealbreaker'.

In plaats daarvan: luister en geef de interviewer de mogelijkheid om vragen te stellen.

Verlegen zijn

Het is logisch dat je nerveus bent tijdens een sollicitatiegesprek. Maar het laatste dat je wilt is antwoorden met niets meer dan  'ja'  of 'nee', of te snel reageren op een vraag.

Een sollicitatie kan een flinke opgave zijn als je verlegen bent. Helaas voor jou wordt verlegenheid vaak verward met onzekerheid en incompetentie.

Amy Cuddy: "Wanneer iemand je een vraag stelt, vertrouw er dan op dat de ander wil dat jij een afgewogen antwoord geeft. Wees dus niet bang om even te wachten met antwoorden. Reflecteer, ga niet direct ratelen."

Schelden

Je bent misschien erg enthousiast over je sollicitatiegesprek, maar ga geen domme taal uitslaan. Schelden laat aan anderen zien dat je niet kalm en nadenkend met een situatie om kunt gaan, zegt Randall.

"Dom taalgebruik of scheldwoorden gebruiken is niet alleen een slechte gewoonte, in veel bedrijven is het absoluut not done", zegt Randall.


Iemand in de rede vallen

"Het is ongepast om iemand in de rede te vallen. Doe je het wel, dan laat het de ander zien dat je geen respect hebt en ongeduldig bent", zegt Randall.

Beschaafd deelnemen aan een gesprek zorgt voor bonuspunten, een slechte timing doet die punten weer teniet.

Slechte lichaamstaal

"Wat jij tijdens een gesprek zegt is even belangrijk als hoe je het zegt. Slechte lichaamstaal zorgt ervoor dat je boodschap niet over komt", stelt Haefner.

Uit een recent onderzoek van CareerBuilder blijkt dat veel werkgevers een hekel hebben aan sollicitanten die geen oogcontact maken, niet glimlachen of een slechte houding hebben.

Nerveuze trekjes, zoals met je sleutels spelen, met je been bewegen of overmatig aan je haar zitten, kunnen ook voor verveling aangezien worden.

"Sollicitatiegesprekken zijn stressvol, ook voor degene die het gesprek met je voert", zegt Oliver. "Probeer met je lichaamstaal uit te stralen hoe leuk je het vindt dat je de kans krijgt om op deze fantastische baan te solliciteren."

Dingen mooier maken dan ze zijn

In het onderzoek van CareerBuilder zegt 69 procent van de werkgevers dat een sollicitant betrappen op een leugen een echte dealbreaker is, stelt Haefner.

"Liegen of iets aanzetten tijdens een sollicitatieprocedure vernietigt je kans om óóit bij het bedrijf aangenomen te worden. Dankzij uitgebreide achtergrondchecks en referenties is het makkelijker dan ooit om je te betrappen."

Te graag willen

Vragen hoe je het gesprek hebt doorstaan en of je de baan hebt gekregen, komt nogal wanhopig over. Het is goed om enthousiast te zijn, maar je wilt niet té hongerig overkomen.

Bovenstaande vragen zijn overtrokken, aangezien je de interviewer voor het blok zet. Vraag liever om feedback nadat je te horen hebt gekregen of je de baan wel of niet hebt.

Afhaken

Wensen dat het sollicitatiegesprek snel voorbij is, is de grootste fout die je als kandidaat kunt maken volgens Oliver.

"Natuurlijk wil je dat het snel voorbij is. Maar, nu je hier toch zit, moet je je best doen om er mentaal bij te blijven. De leidinggevende heeft meteen door wanneer jij er niet helemaal bij bent."

Dat jij met iets anders bezig bent tijdens het gesprek, is ongepast (het lijkt niet alsof je echt geïnteresseerd bent in de baan) of je geeft onsamenhangende antwoorden (je geeft niet echt een reactie op de vraag die wordt gesteld).

Ondankbaar zijn

Een van de grootste fouten die je kunt maken is niet 'dankjewel' zeggen na een sollicitatiegesprek, aldus Business Insider US' Jessica Liebman.

"Of we nu dertig minuten in een kantoor hebben gezeten, Skypen omdat één van beide in het buitenland zit, of we kort met elkaar bellen: stuur bijvoorbeeld een dag later een berichtje om te bedanken voor het gesprek", zegt Liebman. Anders neemt de leidinggevende misschien aan dat je de baan niet echt wilt.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Zo beantwoord je deze 8 moeilijke sollicitatievragen (zonder te liegen)